Ada Dostları Derneği ve Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın (1864-1944) ölümünün ardından viran hale gelen, hatta defalarca soyulan Heybeli Ada’daki evi 2000-2017 yılları arasında müze olarak ziyaretçilere açıktı. Artık maalesef değil. Gelin bu hazin hikâyeyi ana başlıklarıyla hatırlayalım: Hüseyin Rahmi’nin 1944’teki ölümünün ardından, mirasçılara kalan köşk 1964’te satılığa çıkarıldı. O yıl İl Özel İdaresi müze yapmak için binayı 153 bin liraya satın aldı. 19 yıl boyunca en ufak bir iyileştirme yapmadan, sadece bir bekçi marifetiyle korumaya çalıştılar. 1983’te bina, müze ve içinde Hüseyin Rahmi’nin kitaplığının bulunacağı bir kitaplık yapılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredildi. Bakanlık binayı Türk ve İslam Eserleri Müze Müdürlüğü’nün kontrolüne verdi. Dört yıl yine bekçi atamanın dışında hiçbir işlem yapılamadı. 1987’de Adalar Belediyesi bakanlıktan binanın tahsisini istedi. Yapılan bir protokolle bina belediyeye geçti. Üç ayda bitirilmesi taahhüt edilen çalışmalarda aradan üç yıl geçmesine rağmen hiçbir ilerleme sağlanamadı. Belediyenin ‘‘onarımı bitirdik’’ açıklaması üzerine yapılan incelemede restorasyon yapılmadığı görüldü. 1991’de Kültür Bakanlığı, binanın Adalar Belediyesi’ne tahsisinin iptalini istedi, ancak bu sefer de Türk İslam Eserleri Müzesi ‘‘bırakın onlarda kalsın, biz binanın su bağlantılarını bile tamamlayamadık’’ diye bir cevap yollayarak tahsisin iptaline karşı çıktı. Bu arada ev soyulmakta, eşyaları kaçırılmaktaydı. 1996’da Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü ekipleri soygunu rapor etti. 1997’de devreye Adalar Kaymakamı Mustafa Farsakoğlu ve adalı öğretmenler girdiler.
1998’de Ada Dostları Derneği ve Turing Başkanı rahmetli Çelik Gülersoy’un da çabaları sonucu Kültür Bakanlığı belediye tahsisini iptal ederek restorasyonu üstlendi.
Gürpınar Lisesi öğretmenlerinden oluşan komisyon Adalar Vakfı’nın yardımıyla, her yerden yazarın eşyasını topladı. Sandıklar içinde böceklere terkedilen nadide kitaplar, Hüseyin Rahmi imzalı nakışlı, oyalı yastıklar, danteller, koltuk takımları teker teker elden geçirilip temizlendi. Kısacası, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evinin müze haline getirilmesinde en büyük emek, Heybeliadalı öğretmenlerin oluşturduğu komisyona aitti. Komisyon şu isimlerden oluşmaktaydı: Can Sayıner, Mahmut Yerlikaya (Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi felsefe öğretmeni), Hatice Farsakoğlu (Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı), Yaser Kayışoğlu (Heybeliada Özel Rum Lisesi Müdür Başyardımcısı), Funda Kurnaz (Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi Felsefe öğretmeni), Fevzi Günay (Adalar Halk Kütüphanesi Müdürü). Ev 2017’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçtikten sonra kısa süre açık kaldı.
Ne yazık ki tarihi yapı o yıl Vakıflar tarafından “onarım ve tadilatı için restorasyon programına alındığı” duyurularak kapatıldı. 2017’den beri de kapalı kapılar ardında çürümeye terk edilmiş bir şekilde bekliyor.